Jussi-gaala kunnioittaa #metoo-keskustelua

 

Tiedote lehdistölle ja Filmiauran jäsenille
8.3.2018, Filmiaura ry

Viime syksystä lähtien #metoo-ilmiö on ravistellut elokuva-alaa eri puolilla maailmaa ja tuonut näkyville syrjintää ja vallankäyttöä. Se on noussut näkyvästi esille useissa taidealojen vuotuisissa juhlissa.

Ruotsin Jussi-gaalaa vastaavassa Guldbagge-seremoniassa joukko mustiin t-paitoihin pukeutuneita näyttelijöitä järjesti punaisella matolla Tystnad tagning -mielenilmauksen. Golden Globe -gaalassa osanottajat pukeutuivat mustiin ja monen rintaa koristi Time’s Up -varainkeruukampanjan pinssi. Oscar-gaalassa Time’s Up sai odotetusti oman osionsa.

Suomessa tärkeä käänne tapahtui joulukuussa, kun yli 1200 kulttuurialan ammattilaista julkaisi kannanoton. Kannanotossa vaadittiin nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle ja että ongelma otetaan tosissaan myös alan johdossa. Kannanotto on julkaistu tunnisteella #kulissientakana. Joukkoon kuuluu muun muassa nimekkäitä teatteri- ja elokuva-alan osaajia.

Suomessa Jussi-gaalaa järjestävä Filmiaura haluaa tukea #kulissientakana -kannanottoa. Filmiaura toivoo, että kaikki, jotka haluavat tukea tasa-arvoa sekä seksuaalisen häirinnän ja vallan väärinkäytön lopettamista elokuva-alalla, kantaisivat valkoista nauhaa Jussi-gaalassa. WIFT Finland ry (Women in Film and Television) tukee Filmiauraa nauhatempauksessa.

Nauhan tyyli on vapaa ja kaikille avoin. Symbolina voi olla mikä tahansa valkoinen nauha. Valkoinen nauha symboloi tukea kaikille niille, jotka ovat tulleet esiin, kertoneet tarinansa ja ponnistelleet seksuaalisen häirinnän ja epätasa-arvon nujertamiseksi. Valkoisen nauhan voi pukea esimerkiksi rintaan, ranteeseen tai käsivarteen. Jussi-gaalan vieraille on tarjolla juhliin saapuessa valkoista nauhaa, jonka Filmiaura ry sponsoroi kaikille. Suomalainen elokuva-ala on osoittanut halua kunnioittaa #metoo-teemaa pukeutumisella, joten tukeaan voi osoittaa myös pukeutumalla mustiin.

Filmiaura ry:n puheenjohtaja Manna Katajisto: “Haluamme olla mukana tukemassa kaikkia rohkeita ihmisiä, jotka ovat jakaneet kokemuksiaan #metoo ja #kulissien takana -kampanjassa. Alan järjestönä olemme mukana vaatimassa nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle. Toivomme että kaikki gaalan katsojat ja vieraat voisi osoittaa tukensa yhteistä asiaamme kohtaan käyttämällä sosiaalisessa mediassa: #memyös #jussigaala.”

”Tämä on asia, joka kuuluu meille kaikille. Aktiivista työtä epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi pitää tehdä kentällä päivittäin,” sanoo Wift Finlandin puheenjohtaja Elina Knihtilä. WIFT Finland ry on tehnyt työtä tasa-arvon edistämiseksi muiden muassa yhteispohjoismaisessa verkostoprojektissa ja aloittanut naistekijöille suunnatun Näkyväksi-hankehautomon. Elokuva-alan tasa-arvo on kiinnostanut myös opetus- ja kulttuuriministeriötä, jonka Cuporelta tilaama tutkimus sukupuolten tasa-arvon toteutumisesta elokuvatuotannoissa julkaistiin vuonna 2017.

Jussi-palkinnot jakava Filmiaura ry haluaa kunnioittaa suomalaista elokuvaa ja #metoo-keskustelua. MTV3:n televisioimassa ja Solar Republicin tuottamassa Jussi-gaalan TV-lähetyksessä teemaa tullaan myös käsittelemään.

Jussi-patsaat jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry ja lopulliset voittajat valitsee Filmiaura ry:n jäsenistö suljetulla lippuäänestyksellä. Jussi-gaala järjestetään perjantaina 23.3.2018 jolloin jaetaan Jussi-palkinnot vuoden 2017 parhaille kotimaisille elokuville ja niiden tekijöille. Jussi-gaalan televisioi suorana lähetyksenä Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallista MTV3. Lähetyksen juontaa Jussi-voittaja Mikko Leppilampi ja tuottaa Solar Republic. Jussi-gaalan pääyhteistyökumppanit ovat Elisa Viihde, Finnkino ja Iso Omena.

Yleisö voi tuttuun tapaan valita oman suosikkielokuvansa äänestämällä kaikista vuonna 2017 teatteriensi-iltansa saaneista kotimaisista elokuvista. Yleisön suosikkielokuvaäänestyksen järjestää Elisa Viihde ja äänestys on käynnissä 20.2.-20.3. välisen ajan osoitteessa elisa.fi/jussit.

Ensimmäiset Jussit jaettiin 16.11.1944. Vuonna 1944 perustettu Jussipalkinto on tiettävästi Euroopan vanhin elokuvapalkinto. Jussi-palkintoja jaetaan 16 eri kategoriassa, joita ovat paras elokuva, ohjaus, naispääosa, miespääosa, naissivuosa, miessivuosa, käsikirjoitus, kuvaus, elokuvamusiikki, leikkaus, äänisuunnittelu, lavastussuunnittelu, pukusuunnittelu, maskeeraussuunnittelu, dokumenttielokuva ja lyhytelokuva.

Osallistu keskusteluun #jussigaala #memyös.

www.jussit.fi
www.instagram.com/jussi_gaala
www.twitter.com/jussi_gaala
www.facebook.com/jussigaala/

WIFT Finland: https://www.facebook.com/wiftfinland/

Lisätiedot:
Filmiaura ry: filmiaura@jussit.fi
Filmiauran hallitus: Manna Katajisto pj, manna.katajisto@mannapr.fi
Wift Finland ry: Elina Knihtilä, elina.knihtila@uniarts.fi

MTV: vastaava tuottaja Hanna Kortti, hanna.kortti@mtv.fi
Solar Republic: vastaava tuottaja Samuli Norhomaa, samuli.norhomaa@solarrepublic.fi

 
Jussigaala