Jussi-ehdokkaat vuoden 2018 kotimaisista elokuvista on valittu

 
IMG_2509.jpg

Suomalaisella elokuvalla on jälleen hieno vuosi takana. Kotimaista elokuvaa käytiin katsomassa elokuvateattereissa yli 1,9 miljoonaa kertaa. Kotimaisten elokuvien suhteellinen osuus on Suomessa yksi Euroopan korkeimmista: lähes joka neljäs elokuvalippu ostettiin kotimaiseen elokuvaan. Suomalaisia elokuvia esitettiin monipuolisesti kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla mm. Berliinissä, Cannesissa, IDFA:ssa, Sundancessa, Torontossa ja Varsovassa.

Jussi-ehdokkaat 2019
Jussi-ehdokkaat valittiin eilen illalla Filmiauran asiantuntijaraadin kokouksessa, jossa lennokkaiden keskustelun sekä äänestyksien päätteeksi valittiin vuoden 2018 kotimaisten elokuvien Jussi-ehdokkaat. Jussi-ehdokkuuksia sai 16 pitkää elokuvaa ja kolme lyhytelokuvaa. Eniten ehdokkuuksia saivat Juice ja Hölmö nuori sydän. Muutoksena aikaisempiin vuosiin, Filmiauran hallitus on päättänyt että tästedes parhaan dokumentin Jussi-palkinto annetaan sekä ohjaajalle että tuottajalle.

Ehdokkuuksia saaneet elokuvat: Juice (8), Hölmö nuori sydän (6), Tyhjiö (5), Ihmisen osa (5), Ilosia aikoja Mielensäpahoittaja (5), Kääntöpiste (4), Yrittäjä (3), Oma maa (2), A Moment in the Reeds (2),  Full of Love - Pakomatka pakastimesta (1), Waiting for Barcelona (1), Supermarsu (1), Hevi reissu (1), Pieniä suuria valheita (1), Viulisti (1), Suomen hauskin mies (1), Helsinki Mansplaining Massacre (1), Siivooja (1) ja Star Shaped Scar (1).

Alla ehdokkaat kategorioittain.

PARAS ELOKUVA

Hölmö nuori sydän – tuottajat Elli Toivoniemi, Venla Hellstedt

Ihmisen osa – tuottajat Misha Jaari, Mark Lwoff

Juice – tuottaja Marko Talli

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja – tuottajat Jukka Helle, Markus Selin

Tyhjiö – tuottaja Aleksi Salmenperä


OHJAUS

Tiina Lymi – Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Aleksi Salmenperä – Tyhjiö

Selma Vilhunen – Hölmö nuori sydän


NAISPÄÄOSA

Oona Airola – Oma maa

Laura Birn – Tyhjiö

Iida-Maria Heinonen – Juice

MIESPÄÄOSA

Hannu-Pekka Björkman – Ihmisen osa

Heikki Kinnunen – Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Janne Puustinen – A Moment in the Reeds


NAISSIVUOSA

Satu Tuuli Karhu – Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Ria Kataja – Ihmisen osa

Pihla Penttinen – Pieniä suuria valheita


MIESSIVUOSA

Antti Tuomas Heikkinen – Juice

Boodi Kabbani – A Moment in the Reeds

Paavo Kinnunen – Suomen hauskin mies


KÄSIKIRJOITUS

Kari Hotakainen, Juha Lehtola, Leo Viirret – Ihmisen osa

Tiina Lymi, Juha Lehtola, Tuomas Kyrö – Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Kirsikka Saari – Hölmö nuori sydän


KUVAUS

Hena Blomberg – Kääntöpiste

Heikki Färm - Yrittäjä

Aarne Tapola – Juice

MUSIIKKI

Panu Aaltio - Supermarsu

Halfdan E – Ihmisen osa

Sanna Salmenkallio - Yrittäjä


ÄÄNISUUNNITTELU

Tuomas Klaavo – Tyhjiö

Micke Nyström – Kääntöpiste

Panu Riikonen - Juice


LEIKKAUS

Samu Heikkilä - Tyhjiö

Kimmo Taavila – Kääntöpiste

Jussi Rautaniemi – Juice


LAVASTUSSUUNNITTELU

Antti Nikkinen – Oma maa

Sattva-Hanna Toiviainen – Viulisti

Eva Torsvall – Hölmö nuori sydän


PUKUSUUNNITTELU

Karoliina Koiso-Kanttila – Hölmö nuori sydän

Susse Roos – Juice

Anna Vilppunen - Kääntöpiste


MASKEERAUSSUUNNITTELU

Kaisu Hölttä – Hölmö nuori sydän 

Kati Koskela – Hevi reissu

Riikka Virtanen – Juice


DOKUMENTTIELOKUVA

Full of love – Pakomatka pakastimesta – ohjaaja ja tuottaja Iina Terho

Waiting for Barcelona – ohjaaja Juho-Pekka Tanskanen, tuottaja Isabella Karhu

Yrittäjä – ohjaaja Virpi Suutari, tuottajat Joonas Berghäll ja Satu Majava

LYHYTELOKUVA

Helsinki Mansplaining Massacre – ohjaaja Ilja Rautsi

Siivooja – ohjaaja Teemu Nikki

Star Shaped Scar – ohjaajat Virva Kunttu ja Vuokko Kunttu

Jussi-ehdokkaiksi päässeet kolme lyhytelokuvaa ovat yleisön katsottavissa Yle Areenassa kuukauden ajan ennen Jussi-gaalaa.

Jussi-ehdokkaat valitsee vuosittain vaihtuva, ammattilaisista koostuva asiantuntijaraati yhdessä Filmiauran hallituksen kanssa. Raadissa olivat tällä kertaa mukana seuraavat elokuva-alan ammattilaiset: tuottaja Jani Pösö, ohjaaja Maarit Lalli, käsikirjoittaja Melli Maikkula, näyttelijät Joonas Saartamo ja Laura Malmivaara, kuvaaja Sari Aaltonen, leikkaaja Tuuli Kuittinen, säveltäjä Timo Kaukolampi, pukusuunnittelija Tiina Kaukanen, lavastusuunnittelija Christer Andersson, äänisuunnittelija Heikki Innanen, maskeeraussuunnittelija Jani Kylmälä ja elokuvakriitikko Hannu Björkbacka. Filmiauran hallituksesta raadissa olivat: Manna Katajisto, Riina Liukkonen, Minna Lampolahti, Anna Lujanen, Lauri Nurkse ja Matti Paunio. Lyhytelokuvien valinnan hetkellä, jääveinä, raadista poistuivat paikalta Jani Pösö, Sari Aaltonen ja Melli Maikkula.

Jussi-patsaat jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry ja lopulliset voittajat valitsee Filmiaura ry:n jäsenistö suljetulla lippuäänestyksellä. Jussi-gaala järjestetään perjantaina 22.3.2019 jolloin jaetaan Jussi-palkinnot vuoden 2018 parhaille kotimaisille elokuville ja niiden tekijöille. Jussi-gaalan televisioi suorana lähetyksenä Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallista MTV3. Lähetyksen juontavat Mikko Leppilampi ja Anna-Maija Tuokko. Jussi-gaalan tuottaja on Katja Turner ja gaalan TV-lähetyksen tuottaa Solar Republic. Jussi-gaalan pääyhteistyökumppani on kotimaisen elokuvan koti Elisa Viihde. 

Jussi-juhlissa jaetaan tänä vuonna myös ensimmäistä kertaa 20.000 euron arvoinen Nordisk Film -palkinto. Tunnuspalkinto myönnetään elokuvantekijälle, joka poikkeuksellisella panoksellaan on edistänyt kotimaista elokuvaa. Tunnustuspalkinnon lahjoittaa Nordisk Film -säätiö, joka on osa Egmont-säätiötä.

Yleisö voi tuttuun tapaan valita oman suosikkielokuvansa äänestämällä kaikista vuonna 2018 teatteriensi-iltansa saaneista kotimaisista elokuvista. Yleisön suosikkielokuvaäänestyksen järjestää Elisa Viihde ja äänestys on käynnissä 13.2.-20.3. välisen ajan osoitteessa elisa.fi/jussit.

Ensimmäiset Jussit jaettiin 16.11.1944. Vuonna 1944 perustettu Jussipalkinto on tiettävästi Euroopan vanhin elokuvapalkinto. Jussi-palkintoja jaetaan 16 eri kategoriassa, joita ovat paras elokuva, ohjaus, naispääosa, miespääosa, naissivuosa, miessivuosa, käsikirjoitus, kuvaus, elokuvamusiikki, leikkaus, äänisuunnittelu, lavastussuunnittelu, pukusuunnittelu, maskeeraussuunnittelu, dokumenttielokuva ja lyhytelokuva. 

www.jussit.fi
Facebook: Jussi-palkinto

 
Jussigaala