JUSSI-PALKINNOT VUODEN 2020 KOTIMAISILLE ELOKUVANTEKIJÖILLE ON JAETTU

Illan palkituin elokuva oli Tove seitsemällä Jussi-palkinnolla.

Jussi-palkinnot vuoden 2020 parhaille elokuville jaettiin keskiviikkona 15.9. suorassa tv-lähetyksessä. Jussi-gaala televisioitiin nyt ensimmäistä kertaa Vantaan Airport Studioilta. Tunnelma oli juhlava ja sydämellinen.

Palkintojen jakoa päästiin juhlistamaan tänä vuonna myös Tapahtumatalo Bankissa Helsingin keskustassa, missä elokuva-alan väkeä seurasi gaalaa valkokankaalta samalla gaalaillallista nauttien.

Varsinaisten Jussi-palkintojen lisäksi Filmiaura myönsi Betoni-Jussin elokuvantekijä Pirjo Honkasalolle, joka on tehnyt pitkän ja palkitun uran sekä fiktio- että dokumenttielokuvan parissa. Honkasalo on toiminut elokuvan eri osa-alueilla mm. tuottajana, leikkaajana, käsikirjoittajan sekä ohjaajana. Uraauurtavuudesta kertoo sekin, että hän on ensimmäinen nainen, joka on kuvannut pitkän elokuvan Suomessa, ja hän on yksi kuudesta suomalaisohjaajasta, jotka ovat koskaan saaneet elokuvansa Cannesin kilpasarjaan. Pirjo Honkasalon rakastettuihin töihin kuuluvat mm. Melancholian 3 huonetta, Tulennielijä, Tulipää, Da Capo sekä Betoniyö.

Yleisön suosikkielokuvaäänestyksen järjesti jälleen Elisa Viihde. Äänestyksessä eniten yleisöääniä sai Aika jonka sain, jonka on ohjannut Tuukka Temonen, ja tuottanut Olga ja Tuukka Temonen (Optipari oy). Palkinnon jakoivat ohjaaja AJ Annila ja näyttelijä Emmi Parviainen Elisa Viihde alkuperäissarjasta Nyrkki, ja sen vastaanotti Tuukka Temonen ja Olga Temonen. Toiseksi eniten ääniä sai Kasino (ohjaus ja tuotanto Mikko Jokipii), ja kolmanneksi eniten Karpo (ohjaus Ari Matikainen, tuottaja Liisa Karpo, napafilms).

Jussi-gaalassa jaettiin kolmatta kertaa myös 20 000 euron arvoinen Nordisk Film -palkinto. Tunnustus myönnetään elokuvantekijälle, joka on poikkeuksellisella panoksellaan joko rikastanut, syventänyt tai muutoin edistänyt kotimaista elokuvaa. Elokuvavuoden 2020 osalta palkinto myönnettiin tekijälle, joka onnistui kertaheitolla täyttämään koko mainitun toivelistan. Palkinnon sai Hamy Ramezan elokuvasta Ensilumi. Perusteluissa mainittiin mm. että elokuva on ehjä, taitavasti rajattu ja turhia selittelemätön kokonaisuus, joka yksityiskohtienkin tasolla sisältää runsaasti elokuvantekijän korkeasta ammattitaidosta kertovia ratkaisuja.

Nordisk Film säätiön palkinto jaetaan vuosittain ja sen saajan valitsee elokuvantekijöistä koostuva tuomaristo. Vuonna 2021 tuomaristoon kuuluivat ohjaaja Aleksi Salmenperä (tuomariston pj), tuottaja Liisa Asikainen-Penttilä, näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Peter Franzén, Filmiauran hallituksen jäsen Manna Katajisto, käsikirjoittaja Iiro Küttner sekä ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

Jussi-voittajat kategorioittain:

PARAS ELOKUVA
Tove – tuottajat Aleksi Bardy, Andrea Reuter, Helsinki-filmi

OHJAUS
Zaida Bergroth – Tove

NAISPÄÄOSA
Alma Pöysti – Tove

MIESPÄÄOSA
Shahab Hosseini – Ensilumi

NAISSIVUOSA
Saara Pakkasvirta – Teräsleidit

MIESSIVUOSA
Samuli Niittymäki – Seurapeli

KÄSIKIRJOITUS
Jenni Toivoniemi – Seurapeli

KUVAUS
Linda Wassberg – Tove

MUSIIKKI
Sanna Salmenkallio – Aalto

ÄÄNISUUNNITTELU
Arttu Hokkanen – Lost Boys

LEIKKAUS
Jussi Rautaniemi – Aalto

LAVASTUSSUUNNITTELU
Catharina Nyqvist Ehrnrooth – Tove

PUKUSUUNNITTELU
Eugen Tamberg – Tove

MASKEERAUSSUUNNITTELU
Riikka Virtanen – Tove

DOKUMENTTIELOKUVA
Neiti Aika – ohjaus Elina Talvensaari, tuottaja Emilia Haukka, Jussi Rantamäki

LYHYTELOKUVA
Poke – ohjaus Aleksi Salmenperä

BETONI-JUSSI
Pirjo Honkasalo

Lyhytelokuva-Jussin voittaneen Poken lisäksi myös muut lyhytelokuvaehdokaselokuvat ovat yleisön katsottavissa Yle Areenassa.

Jussi-voittajat palkittiin keskiviikkona 15.9.2021 Vantaalla Airport Studiosilla, suorassa tv-lähetyksessä, joka näytettiin klo 20.00 alkaen MTV3-kanavalla. Gaalan juonsivat nyt ensimmäistä kertaa Niina Lahtinen ja Christoffer Strandberg. TV-lähetyksen tuotti Warner Bros. International Television Production Finland ja catering-kumppanina toimi Pihka Catering. Pääyhteistyökumppanit olivat Ukko.fi ja Elisa Viihde. Elokuvasäätiö on myöntänyt Filmiaura ry:lle tukea Jussi-gaalan järjestämiseen. Tapahtuman tuotti Filmiaura ry:lle Noora Kuronen.

Jussi-patsaat vuoden parhaille pitkille kotimaisille teatterielokuville jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry. Ensimmäiset Jussit jaettiin 16.11.1944. Vuonna 1944 perustettu Jussi-palkinto on tiettävästi Euroopan vanhin elokuvapalkinto.

Jussi-ehdokkaat valitsee vuosittain vaihtuva, ammattilaisista koostuva asiantuntijaraati yhdessä Filmiauran hallituksen kanssa. Raadissa olivat tällä kertaa mukana seuraavat elokuva-alan ammattilaiset: tuottaja Max Malka, ohjaaja Juho Kuosmanen, käsikirjoittaja Khadar Ahmed, näyttelijät Eeva Litmanen ja Kari-Pekka Toivonen, kuvaaja Pekka Uotila, leikkaaja Katja Pällijeff, äänisuunnittelija Salla Hämäläinen, säveltäjä Juri Seppä, lavastussuunnittelija Pirjo Rossi, pukusuunnittelija Kristiina Saha, maskeeraussuunnittelija Eeva Hautamäki ja elokuvakriitikko Kaisu Tervonen. Filmiauran hallituksesta raadissa olivat: Riina Liukkonen, Minna Lampolahti, Manna Katajisto, Anna Lujanen, Kalle Kinnunen ja Anton Vanha-Majamaa. Dokumenttielokuvien valinnan aikana Salla Hämäläinen ei ollut läsnä, jäävinä.


Facebook:Jussi-palkinto
Facebook: @jussigaala
Twitter:@jussi_gaala
IG:@jussi_gaala
Hashtag:#jussigaala #jussigaala2020

Kuva: Sami Sorasalmi

Kuva: Sami Sorasalmi

Filmiaura Ry