Back to All Events

JUSSI-EHDOKKAAT VUODEN 2017 KOTIMAISISTA ELOKUVISTA ON VALITTU


Lyhytelokuville oma Jussi-palkinto

Suomalaisella elokuvalla on huikea vuosi takana. Kotimaisen elokuvan katsojamäärä elokuvateattereissa oli viime vuoden aikana noin 2,4 miljoonaa katsojaa. Suomalaisia elokuvia on nähty ja palkittu kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Myös suomalaiset lyhytelokuvat ovat saaneet menestystä ja Filmiaura ry on päättänyt tänä vuonna ja jatkossa jakaa Jussi-palkinnon myös lyhytelokuville.

Lyhytelokuva-Jussi

Esivalintaraadin katsottavaksi valikoitui kahdeksan lyhytelokuvaa (max. 40 min) seuraavin kriteerein: Suoraan shortlistalle pääsevät elokuvat: Tampereen elokuvajuhlien alle 30 minuuttisten kilpailunvoittaja, kilpavuonna Cannesin kilpailuun päässyt elokuva ja Clermont-Ferrandiiin, Berliiniin tai Annecyn pääkilpailuun 2017 nimetty elokuva sekä Oscar-ehdokkaaksi päässyt  lyhytelokuva. Nämä kriteerit täyttäviä elokuvia tuli listalle tänä vuonna kolme. Lisäksi kotimaisista festivaaleista Tampereen elokuvajuhlat, Rakkautta & Anarkiaa, Sodankylä, Espoo Ciné ja DocPoint saivat nimetä jokainen kolme ehdokasta, ja näistä ehdokkaista valittiin äänestyksellä viisi lyhytelokuvaa. Äänestykseen osallistuivat Juhani Alanen (Tampere FF), Veera Kotila (R&A), Mia Vainikainen (Espoo Ciné), Timo Malmi (Sodankylä FF), Otto Suuronen (SES) ja Elli Toivoniemi (Tuffi Films).

Elokuvat, joista Jussi-ehdokkaat valittiin tänä vuonna olivat: Katto (ohjaus: Teppo Airaksinen), Penelope (Heta Jäälinoja), Radio Dolores (Katariina Lillqvist), Drag me to Kempele (Samuli Alapuranen), Salaviinanpolttajat (Juho Kuosmanen), Saatanan kanit (Teemu Niukkanen), Vihainen marsu (Antti Heikki Pesonen) ja Ovi (Jenni Toivoniemi). Jussi-ehdokkaiksi päässeet kolme lyhytelokuvaa ovat yleisön katsottavissa Yle Areenassa kuukauden ajan ennen Jussi-gaalaa.


Jussi-ehdokkaat 2018

Jussi-ehdokkaat valittiin eilen iltana Filmiauran asiantuntijaraadin kokouksessa, jossa innokkaiden ja pitkien keskustelun sekä äänestyksien päätteeksi valittiin vuoden 2017 kotimaisten elokuvien Jussi-ehdokkaat. Esivalintaraati päätti runsaan ja monimuotoisen elokuvavuoden sekä Suomen 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi valita tänä vuonna jokaiseen kategoriaan yhden ehdokkaan enemmän kuin aiemmin. Peräti 19 eri elokuvaa sai Jussi-ehdokkuuksia. Eniten ehdokkuuksia saivat Ikitie ja Tuntematon sotilas, joista Ikitielle 13 ehdokkuutta.

Ehdokkuuksia saaneet elokuvat: Ikitie (13), Tuntematon sotilas (10), Toivon tuolla puolen (6), Armomurhaaja (5), Kaiken se kestää (5), Miami (5), Tom of Finland (5), Joulumaa (4), Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset (2), Tokasikajuttu (2), Wendy and the Refugee Neverland (1), Hobbyhorse Revolution (1), Yösyöttö (1), Hyvä postimies (1), Pohjolan enkeli (1), Katto (1), Penelope (1), Salaviinanpolttajat (1), Saatanan kanit (1).

 

Alla ehdokkaat kategorioittain

PARAS ELOKUVA

 • Armomurhaaja - tuottajat Jani Pösö, Teemu Nikki

 • Ikitie - tuottaja Ilkka Matila

 • Joulumaa - tuottaja Miia Haavisto

 • Miami - tuottaja Miia Haavisto

 • Toivon tuolla puolen - tuottajat Aki Kaurismäki, Mark Lwoff, Misha Jaari

 • Tuntematon sotilas - tuottajat Aku Louhimies, Mikko Tenhunen, Miia Haavisto


OHJAUS

 • AJ Annila - Ikitie

 • Aki Kaurismäki - Toivon tuolla puolen

 • Aku Louhimies - Tuntematon Sotilas

 • Teemu Nikki - Armomurhaaja


NAISPÄÄOSA

 • Milka Ahlroth - Joulumaa

 • Krista Kosonen - Miami

 • Sonja Kuittinen - Miami

 • Pihla Viitala - Kaiken se kestää


MIESPÄÄOSA

 • Eero Aho - Tuntematon sotilas

 • Sherwan Haji - Toivon tuolla puolen

 • Tommi Korpela - Ikitie

 • Petteri Summanen - Yösyöttö


NAISSIVUOSA

 • Sidse Babett Knudsen - Ikitie

 • Malla Malmivaara - Kaiken se kestää

 • Hannamaija Nikander - Armomurhaaja

 • Anna Paavilainen - Joulumaa


MIESSIVUOSA

 • Hannu-Pekka Björkman - Ikitie

 • Tomi Enbuska - Kaiken se kestää

 • Aku Hirviniemi - Tuntematon sotilas

 • Jussi Vatanen - Tuntematon sotilas


KÄSIKIRJOITUS

 • Aki Kaurismäki - Toivon tuolla puolen

 • Inari Niemi - Joulumaa

 • Teemu Nikki - Armomurhaaja

 • Antti Tuuri, AJ Annila, Aku Louhimies - Ikitie


KUVAUS

 • Lasse Frank, DFF - Tom of Finland

 • Jarkko T. Laine - Kaiken se kestää

 • Mika Orasmaa - Tuntematon Sotilas

 • Rauno Ronkainen - Ikitie


MUSIIKKI

 • Tytti Arola, Olli Ilpo Salonen, Minka Kuustonen - Wendy and the Refugee Neverland

 • Lasse Enersen - Tuntematon sotilas

 • Timo Kaukolampi, Tuomo Puranen - Armomurhaaja

 • Ian Person, Kalle Gustafsson Järneholm, Panu Aaltio, Tuomas Kantelinen - Ikitie


ÄÄNISUUNNITTELU

 • Fredrik Dalenfjäll - Ikitie

 • Jussi Honka, Enos Desjardins - Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset

 • Kirka Sainio - Tuntematon Sotilas

 • Niklas Skarp, Christian Holm - Tom of Finland


LEIKKAUS

 • Samu Heikkilä - Toivon tuolla puolen

 • Ben Mercer - Tuntematon Sotilas

 • Otto Heikola, Riitta Poikselkä - Tokasikajuttu

 • Tambet Tasuja - Ikitie


LAVASTUSSUUNNITTELU

 • Saara Joro - Kaiken se kestää

 • Kari Kankaanpää - Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset

 • Kalju Kivi - Ikitie

 • Christian Olander - Tom of Finland


PUKUSUUNNITTELU

 • Tiina Kaukanen - Miami

 • Tiina Kaukanen - Toivon tuolla puolen

 • Eugen Tamberg - Ikitie

 • Anna Vilppunen - Tom of Finland


MASKEERAUSSUUNNITTELU

 • Johanna Eliason, Lars Carlsson - Tom of Finland

 • Marjut Samulin - Miami

 • Riikka Virtanen - Ikitie

 • Salla Yli-luopa – Tuntematon sotilas


DOKUMENTTIELOKUVA

 • Hobbyhorse revolution – ohjaaja Selma Vilhunen

 • Hyvä postimies - ohjaaja Tonislav Hristov

 • Tokasikajuttu - ohjaajat Jukka Kärkkäinen ja JP Passi

 • Pohjolan enkeli - ohjaaja Jean-Michel Roux


LYHYTELOKUVA

 • Katto - ohjaaja Teppo Airaksinen

 • Penelope - ohjaaja Heta Jäälinoja

 • Salaviinanpolttajat - ohjaaja Juho Kuosmanen

 • Saatanan kanit - ohjaaja Teemu Niukkanen


Jussi-ehdokkaat valitsee vuosittain vaihtuva, ammattilaisista koostuva asiantuntijaraati yhdessä Filmiauran hallituksen kanssa. Raadissa olivat tällä kertaa mukana elokuva-alan ammattilaiset Elena Leeve, Jyrki Luukko, Taneli Mustonen, Mikko Myllylahti, Riku Nieminen, Jan Nyman, Elina Pohjola, Jyrki Rahkonen, Miska Seppä, Santtu Toivola, Mari Vaalasranta, Merja Väisänen sekä elokuvakriitikko Martta Kaukonen. Filmiauran hallituksesta raadissa olivat Manna Katajisto (pj), Jutta Sarhimaa, Minna Lampolahti ja Lauri Nurkse. Lyhytelokuvaraadissa olivat tänä vuonna mukana: Jyrki Luukko, Taneli Mustonen, Riku Nieminen, Elina Pohjola, Jyrki Rahkonen, Mari Vaalasranta, Merja Väisänen, Martta Kaukonen, Manna Katajisto, Jutta Sarhimaa, Minna Lampolahti ja Lauri Nurkse.

Jussi-patsaat jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry ja lopulliset voittajat valitsee Filmiaura ry:n jäsenistö suljetulla lippuäänestyksellä. Jussi-gaala järjestetään perjantaina 23.3.2018 jolloin jaetaan Jussi-palkinnot vuoden 2017 parhaille kotimaisille elokuville ja niiden tekijöille. Jussi-gaalan televisioi suorana lähetyksenä Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallista MTV3. Lähetyksen juontaa Jussi-voittaja Mikko Leppilampi ja tuottaa Solar Republic. Jussi-gaalan pääyhteistyökumppanit ovat Elisa Viihde, Finnkino ja Iso Omena.

Yleisö voi tuttuun tapaan valita oman suosikkielokuvansa äänestämällä kaikista vuonna 2017 teatteriensi-iltansa saaneista kotimaisista elokuvista. Yleisön suosikkielokuvaäänestyksen järjestää Elisa Viihde ja äänestys on käynnissä 20.2.-20.3. välisen ajan osoitteessa www.elisa.fi/jussit.

Ensimmäiset Jussit jaettiin 16.11.1944. Vuonna 1944 perustettu Jussipalkinto on tiettävästi Euroopan vanhin elokuvapalkinto. Jussi-palkintoja jaetaan 16 eri kategoriassa, joita ovat paras elokuva, ohjaus, naispääosa, miespääosa, naissivuosa, miessivuosa, käsikirjoitus, kuvaus, elokuvamusiikki, leikkaus, äänisuunnittelu, lavastussuunnittelu, pukusuunnittelu, maskeeraussuunnittelu, dokumenttielokuva ja lyhytelokuva.

www.jussit.fi
Facebook: Jussi-palkinto


Lisätiedot

Filmiaura ry: filmiaura@jussit.fi
Filmiauran hallitus: Manna Katajisto pj, manna.katajisto@mannapr.fi

MTV: vastaava tuottaja Hanna Kortti hanna.kortti@mtv.fi, 040 5782478
Solar Republic: vastaava tuottaja Samuli Norhomaa, samuli.norhomaa@solarrepublic.fi  050 3900003

 

Earlier Event: December 31
Jussi-gaala kunnioittaa #metoo-keskustelua