KAAPELITEHDAS 1.2.2015

Vuoden
2014
elokuvien
palkinnot
jaettiin
1.2.2015.

Suomalainen elokuvapalkinto vuodesta 1944

Jussi on vuonna 1944 perustettu suomalainen elokuvapalkinto. Jussi-patsaita jaetaan vuosittain parhaista saavutuksista kotimaisen elokuvan parissa. Jussit jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry.

Jussit jaetaan 15 eri kategoriassa, jotka ovat paras elokuva, ohjaus, naispääosa, miespääosa, naissivuosa, miessivuosa, käsikirjoitus, kuvaus, elokuvamusiikki, leikkaus, äänisuunnittelu, lavastus, pukusuunnittelu, maskeeraussuunnittelu ja dokumentti. Jussi-ehdokkaat nimeää elokuva-alan ammattilaisista koostuva esivalintaraati. Vuoden 2014 elokuvien Jussi-ehdokkuudet julkistetaan perjantaina 9.1.2015. Jussi-juhla järjestetään sunnuntaina 1.2.2015.

Jussi-palkinnon kriteerit | Katso kuvia vuosien varrelta

JUSSI-KRITEERIT

Elokuva täyttää Jussi-ehdokkuuden vaatimukset, jos se täyttää seuraavat kriteerit:

 1. Elokuvaa on esitetty elokuvateattereissa valtakunnallisesti, kymmenestä suurimmasta paikkakunnasta vähintään kolmella. Elokuvaa on esitetty julkisissa, päivittäisissä yleisönäytöksissä SEOLiin kuuluvissa elokuvateattereissa, poissulkien festivaaliesitykset, ennakkonäytökset ja kutsuvierasnäytökset, minimissään yhtäjaksoisesti yhden esitysviikon ajan (7 esityspäivää) kussakin. Elokuvan ensiesitys ja ensi-ilta on ollut elokuvateatterissa.
 2. Kyseessä on pitkä elokuva, kesto minimissään fiktioissa 72 minuuttia ja dokumenttielokuvissa 60 minuuttia.
 3. Elokuvan esityskopio on joko 35 mm filmikopio tai digitaalinen esityskopio, joka täyttää seuraavat vaatimukset: joko 24 tai 48 framea sekunnissa, minimi projektoriresoluutio 2048 x 1080 pikseliä, esitysformaattina digital cinema masteroitu SMPTE 428-1-2006 D-Cinema Distribution Master, kuvan pakkaus jpeg 2000 -muotoon, kuvan ja äänen laatu sopivia esitettäväksi kaupallisissa, digitaalisissa elokuvateattereissa. Digitaalinen esityskopio on oltava DCI -yhteensopiva.
 4. Elokuva voidaan katsoa suomalaiseksi elokuvaksi. Yhteistuotannoissa suomalaisuus lasketaan a) tekijöiden kansallisuuden mukaan, eurooppalaisen MEDIA ohjelman talent-pisteytyksen mukaisesti, josta pitää saada vähintään 10 pistettä 19:stä b) tai rahoituksen mukaan: rahoituksesta?vähintään 51% Suomesta. Epäselvissä tapauksissa hallitus ratkaisee elokuvakohtaisesti.
 5. Elokuva on tullut ensi-iltaan kyseisen kalenterivuoden aikana.
 6. Esityskieli voi olla myös muu kuin suomi. Elokuvan tuotannon suomalaisuuskriteerit ratkaisevat.
 7. Jussi-ehdokkaat voidaan asettaa, jos kyseisessä kategoriassa on vähintään kolme elokuvaa, jotka täyttävät Jussi-ehdokkuuden kriteerit.
 8. Tuotantoyhtiön tai levitysyhtiön tulee ilmoittaa elokuvan ensi-iltaan tuleminen Filmiauralle 1.10. mennessä, jotta elokuva voidaan huomioida esivalintaraadin kokouksessa ja Jussi-ehdokkaiden valinnassa.
 9. Jussi-kategoriat ovat elokuvissa:
  • paras elokuva
  • paras ohjaus
  • paras käsikirjoitus
  • paras kuvaus
  • paras leikkaus
  • paras äänisuunnittelu
  • paras musiikki
  • paras lavastus
  • paras pukusuunnittelu
  • paras maskeeraussuunnittelu
  • paras naispääosa
  • paras miespääosa
  • paras naissivuosa
  • paras miessivuosa

Lisäksi jaetaan erillinen palkinto seuraavassa kategoriassa:

  • paras dokumenttielokuva

Filmiaura varaa itselleen oikeudet muutoksiin.

MEDIA ohjelman talent-pistetaulukko

+ Points
Director 3
Scriptwriter 3
Composer 1
Actor 1 2
Actor 2 2
Actor 3 2
Artistic Director/Production Design 1
Director of Photography 1
Editor 1
Sound 1
Shooting location 1
Laboratory 1
Total 19

 

2015 EHDOKKAAT
VOITTAJAT
PARAS ÄÄNISUUNNITTELU
PARAS DOKUMENTTIELOKUVA
PARAS ELOKUVA
PARAS KÄSIKIRJOITUS
PARAS KUVAUS
PARAS LAVASTUS
PARAS LEIKKAUS
PARAS MASKEERAUSSUUNNITTELU
PARAS MIESPÄÄOSA
PARAS MIESSIVUOSA
PARAS MUSIIKKI
PARAS NAISPÄÄOSA
PARAS NAISSIVUOSA
PARAS OHJAUS
PARAS PUKUSUUNNITTELU

FILMIAURA

Yleistä

Jussit jakaa Filmiaura ry., jonka yli 300 jäsentä toimivat eri tehtävissä elokuva-alalla. Jussi-palkinnot perusti Elokuvajournalistit ry. vuonna 1944, mutta Jussien jako siirtyi uudelle yhdistykselle 1960-luvun alussa elokuvatoimittajien sukupolvi- ja linjariitojen jälkeen. Viime vuosina uusia jäseniä on tullut varsinkin elokuvantekijöistä.

Filmiauran jäsenistö

Filmiaura ry:n puheenjohtajaksi kaudelle 2014-2015 valittiin vuosikokouksessa 29.4.2014 Mika Siltala. Hallituksen jäsenet 2014-2015:

 • Mika Siltala / puheenjohtaja
 • Manna Katajisto / varapuheenjohtaja
 • Kalle Kinnunen
 • Minna Lampolahti
 • Riina Liukkonen
 • Matti Paunio
 • Lasse Saarinen

 

Hae jäseneksi

Filmiaura ry:n jäseneksi voi hakea avoimella hakemuksella, joka tulee lähettää osoitteeseen: filmiaura@jussit.fi Hakemuksesta tulee tulla ilmi ainakin hakijan kokemus elokuva-alalta. Sähköpostiviestin nimeksi tulee laittaa “Jäsenhakemus / Hakijan nimi”.

Jäsenhakemukset käsitellään Filmiauran hallituksen kokouksessa, jonka jälkeen hakijalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti päätöksestä. Hakuaika on voimassa toistaiseksi koko ajan.

Hakija vahvistaa jäsenyytensä maksamalla jäsenmaksun. Jäsenmaksu oikeuttaa jäsentä äänestämään Jussi-voittajaa esivalintaraadin valitsemista ehdokkaista, pääsemään Filmiauran järjestämiin jäsentapahtumiin ja vuosikokoukseen. Jäsen voi hakea myös Filmiauran hallitukseen vuosikokouksen yhteydessä. Jäsenmaksun suuruus vahvistetaan vuosittain. Jäsenmaksukausi on 12 kuukautta.

Jussi tietoa

Miksi palkinnon nimi on Jussi?

Palkinnon nimeksi suunniteltiin Ainoa, mutta Jussi-nimi voitti. Nimi on peräisin Pohjalaisia-elokuvan Jussilta. Kaksi kertaa (1925 ja 1936) filmatun näytelmän päähenkilöä pidettiin “tosimiehekkäänä ja reiluna sankarina”, joka oli kohonnut “miltei kansalliseksi symboliksi”. Vuoden 1936 elokuvassa Jussia esitti Eino Kaipainen esikoisroolissaan. Pohjalaista tunnelmaa on myös Ben Renvallin suunnittelemassa Jussi-patsaassa, jossa Jussi seisoo hajareisin kädet puuskassa ja uhoaa itsetuntoa. Nykyisin Jussi-patsaat valaa Ben Renvallin poika, taiteilija Seppo Renvall.

Kuka Jussit jakaa?

Jussit jakaa Filmiaura ry., jonka yli 300 jäsentä toimivat eri tehtävissä elokuva-alalla. Jussi-palkinnot perusti Elokuvajournalistit ry. vuonna 1944, mutta Jussien jako siirtyi uudelle yhdistykselle 1960-luvun alussa elokuvatoimittajien sukupolvi- ja linjariitojen jälkeen. Viime vuosina uusia jäseniä on tullut varsinkin elokuvantekijöistä.

Miten Jussit jaetaan?

Voittajat valitaan kaksivaiheisesti. Ensin Filmiauran hallituksen valitsema elokuva-alan ammattilaisista koostuva esivalintaraati valitsee vuoden kaikista ensi-illoista kolme ehdokasta kuhunkin palkintokategoriaan (paras elokuva, ohjaus, mies- ja naispääosa jne.). Näistä ehdokkaista Filmiauran koko jäsenistö äänestää Jussi-voittajat suljetulla lippuäänestyksellä.

Miten pääsee Jussi-ehdokkaaksi?

Jussi-ehdokkaat valitaan kaikista kuluneen kalenterivuoden aikana ensi-iltansa saaneista pitkistä kotimaisista elokuvista, jotka täyttävät Filmiauran asettamat kriteerit. Joka vuosi vuodenvaihteen tienoilla kokoontuu esivalintaraati, joka valitsee kolme elokuvaa ehdolle kuhunkin kategoriaan. Kategorioita tulee olemaan 15 vuoden 2013 Jussi-juhlassa.

Miten Jussien esivalintaraati kootaan?

Esivalintaraatiin kuuluu elokuvantekijöitä eri osa-alueilta (ohjaajat, näyttelijät, tuottajat, kuvaajat, käsikirjoittajat, leikkaajat, lavastajat, musiikintekijät jne.) sekä Filmiauran hallitus. Esivalintaraati vaihtuu vuosittain. Hallitukselta vaatii aikaa ja vaivaa löytää raatiin kokeneita elokuvatekijöitä, jotka eivät ole osallistuneet mihinkään vuoden aikana ensi-iltansa saaneen elokuvan tekemiseen. Esivalintaraati katsoo kaikki vuoden ensi-ilta elokuvat ja tekee ehdokasvalintansa yleensä pitkien keskustelujen jälkeen äänestämällä.

Haluan päästä valitsemaan Jussien saajia! Miten Filmiauraan pääsee jäseneksi?

Pitää luoda uraa elokuvien parissa ja toimittaa vapaamuotoinen kirjallinen hakemus osoitteeseen Filmiaura ry., PL 936, 00101 Helsinki tai filmiaura@jussit.fi. Yhdistyksen hallitus käsittelee kokouksissaan jäsenanomukset. Jäsenyyden edellytys on työ suomalaisten elokuvien parissa, kameran edessä tai takana tai muutoin selkeästi alalla. Jussi-palkinnon perustivat elokuvajournalistit vuonna 1944, joten elokuvatoimittajat ja -kriitikot ovat yhdistyksen kivijalka.

Jussit täyttivät 60 vuotta marraskuussa 2004, mutta ne jaettiin helmikuussa 2005 vasta 59. kerran. Miksi?

Jusseja ei jaettu vuosina 1960 ja 1961. Syy vuoden 1960 hiljaisuuteen oli Elokuvajournalistit ry:n riita Jussien linjasta. Nuori polvi halusi antaa eri elokuville palkintoja. Seurauksena vanha polvi (Paula Talaskivi & co) perusti Filmiaura ry:n ja alkoi vanhasta tavasta poiketen palkita elokuvia kalenterivuosittain (aikaisemmin ne jaettiin ensi-illoille lokakuusta syyskuuhun). Kalenterimuutos lienee syy vuoden 1961 palkintojenjaon puuttumiseen: palkinnot jaettiin uuden tavan mukaan vasta vuonna 1962. Myös niukan tuotannon vuonna 1965 Jussit jätettiin jakamatta, ja seuraavana vuonna palkittiin kahden vuoden ensi-iltoja.

Mitä kategorioita Jussi-palkinnossa on?

Kategoriat ovat vaihdelleet vuosien saatossa, sillä menneinä vuosikymmeninä on jaettu Jusseja muun muassa parhaalle kaitaelokuvalle, mustavalkokuvaukselle ja debytantille. Viime vuosina vakiintuneeksi käytännöksi on muodostunut seuraavien Jussien jakaminen:

 • paras elokuva
 • paras ohjaus
 • paras käsikirjoitus
 • paras kuvaus
 • paras leikkaus
 • paras äänisuunnittelu
 • paras musiikki
 • paras lavastus
 • paras pukusuunnittelu
 • paras maskeeraussuunnittelu (jaetaan 1.kerran 2013)
 • paras naispääosa
 • paras miespääosa
 • paras naissivuosa
 • paras miessivuosa

Lisäksi jaetaan erillinen palkinto seuraavassa kategoriassa:

 • paras dokumenttielokuva

Esivalintaraati ja Filmiauran hallitus voivat halutessaan jakaa myös erikois-Jusseja, esimerkiksi Betoni-Jussin, joka myönnetään merkittävästä elämäntyöstä suomalaisen elokuvan parissa.

Onko Jussi-patsas puhdasta kultaa? Mikä on sen arvo?

Jussi-patsas on puhdasta kipsiä, eli se on mittaamattoman arvokas. Patsaan suunnitteli kuvanveistäjä Ben Renvall vuonna 1944. Nykyisin Jussi-patsaat valmistaa Ben Renvallin poika, taiteilija Seppo Renvall. Betoni-Jussi on betonia.

Milloin Jussi-palkittava saa itse tietää voitostaan

Voittaja saa tietää palkinnostaan Jussi-juhlassa vasta sillä hetkellä, kun palkinnon ojentava henkilö lukee lavalla voittajan nimen juuri käsiinsä saamastaan kirjekuoresta. Filmiauran valitsema äänten laskija on ainoa, joka tietää voittajat etukäteen. Hän tuo kirjekuoret Jussi-juhlaan lukitussa salkussa ja antaa jokaisen kuoren palkinnon ojentajalle vasta kun tämä astuu lavalle.

Huhutaan, että myös Brando ja Chaplin ovat saaneet Jussit. Pitääkö paikkansa?

Kyllä vain. Useita Jusseja on jaettu vuosien mittaan ulkomaille, samoin kuin satoja kunniakirjoja. James Dean ja Lenin Puolassa -elokuvan ohjaaja Sergei Jutkevitsh ovat myös saaneet Jussi-patsaat. Siitä ei ole tietoa, ovatko patsaat jääneet Suomeen vai päätyneet palkituille asti. Viimeksi Jussi-patsas lähetettiin ulkomaille, Amadeus-elokuvalle, vuonna 1985. Sekä koti- että ulkomaisista kunniakirjoista luovuttiin vuonna 1992.

Kuka keksi Jussit?

Idean isäksi on nimetty Tapio Vilpponen eli lavastaja Roy (joka sai itse yhden ensimmäisistä Jusseista vuonna 1944!). Palkinnon perusti Elokuvajournalistit ry. Vilpposen mukaan erityisen tärkeä osa palkinnon synnyssä oli viidellä naistoimittajalla: Paula Talaskivellä, Salama Simosella, Toini Aaltosella. Aino Aurelalla ja Annikki Arnilla. “Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää Jusseista” -kysymykset ja vastaukset on alun perin laatinut Kati Sinisalo (Filmiauran puheenjohtaja 2000-2006). Päivitetty 11/2012, Filmiauran hallitus.

YHTEISTYÖSSÄ

 

3-1-1-gray-rgb logo-citat           HelsinginMakkaratehdas_300x150logo-citat